Snoezelruimte

Het doel van dit project was het ontwikkelen van productideeën voor snoezelruimtes die de effectiviteit van snoezelen zouden kunnen verbeteren.

Snoezelen is een activiteit voor verstandelijk gehandicapte kinderen en heeft als doel het bieden van ontspanning door het stimuleren van de zintuigen.
Snoezelruimtes zijn ingericht met producten die samen alle zintuigen kunnen stimuleren. Denk aan bubbelbuizen, waterbedden, discoballen en geurdispensers.

Analyse
Wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten en de doelen van snoezelen om te bekijken waar ruimte ligt voor innovatie.

Visie
De huidige snoezelruimtes halen de doelen niet doordat de producten incoherent worden aangeboden en een gebrek aan beleving bieden.

Snoezelen zou naar mijn mening moeten zijn als een wandeling door het bos, een pauze midden in het hoge gras van een uitgestrekt weiland of dansen met een partner, de ideale omstandigheden voor ontspanning door zintuigstimulering.
Aan de bestaande elementen snuffelen en doezelen wil ik een derde element toevoegen: verwondering

Concept
Het snoezelbos biedt ontspanning door verwondering en activering.

Het bos bestaat uit 3 organisch gevormde, lichtgevende objecten die de fantasie van de gebruiker stimuleren.
De vriendelijke uitstraling creëert een veilige omgeving.
Elke boom biedt eigen stimuli. De interactie is natuurlijk, direct en multisensorisch, waardoor verwondering leidt tot activering.

Het bos biedt stimuli op 3 niveaus: De bomen veranderen gezamelijk langzaam van kleur. Dit biedt passieve visuele prikkels.
Door rond te lopen reageren de bomen op de beweging door het veranderen van de lichtintensiteit. Dit verhoogt de beleving en stimuleert activiteit.
Bezoekers die rondlopen en de bomen aanraken zullen de diverse stimuli  in de bomen ontdekken.

Experience driven design

snoezelruimte

 

Contact

Eliane Scharten
Lumeystraat 10
3039 ZP Rotterdam

info@innovatie-engineering.nl
06-24509161

BTW NL141023879B01
KVK R'dam 24450140
ABN AMRO 42 52 25 100

  • ,